Православно-лютеранський діалог про Євхаристію: нинішній стан

Share

Лютерани є однією з важливих християнських конфесій. Свого часу вони виникли на противагу деяким вченням і практикам Католицької Церкви. Незважаючи на певне зближення з католиками, вони і нині залишаються окремою конфесією, більшість представників якої об’єднані у «Всесвітню лютеранську федерацію».

Православні, в свою чергу, часто також позиціонують себе на противагу католикам. Хоча історично вони були розповсюджені переважно у Східній Європі, сьогодні вони присутні в усьому світі. Є різні спроби сформулювати загальноправославне вчення з того чи іншого питання, щоб «Православ’я говорило в один голос» і вони мають різну степінь успішності.

Одна з форм – це «Міжнародна спільна комісія з богословського діалогу між Православною Церквою та Всесвітньою лютеранською федерацією». З православної сторони тут представлені всі помісні Церкви, а тому це одна з таких спроб, що продовжує своє існування вже не перше десятиліття. В 2006 році в Братиславі проходила 13-та сесія цієї комісії, на якій розглядалася тема Євхаристії. Аналізу цього документу та його рецепції присвячена наведена нижче стаття, написана спільно Сергієм Бортником та Юрієм Воробйовим. До неї ми додаємо кілька офіційних документів, тематично з нею пов’язаних.