Який внесок можуть зробити Церкви у процвітання громадського життя?

Share

Заключна частина виступу Сергія Бортника на конгресі Реновабіс у Берліні, 15.09.2021. Посилання на повну версію доповіді німецькою та українською мовами дивитися внизу.

Після цих роздумів я хотів би назвати три конкретні аспекти, які дають прямі відповіді на запитання, винесене в заголовок мого виступу.

  1. Перш за все мені очевидно, що Церкви здатні зробити свій внесок у процвітання суспільного життя. Я не говорив тут про благодійну та соціальну роботу Церков. Але вона є очевидним наслідком християнської віри і має потенціал залучення активних мирян. Ці миряни можуть служити сполучною ланкою між інституційними структурами Церков та широкою громадськістю. Збільшення кількості віруючих, які займаються соціальною роботою, мотивуватиме та залучатиме саме групу «просто православних».
  2. Для України є особливо важливим, щоб православні Церкви посприяли єднанню країни по осі захід-схід. На сьогодні в Україні ми по суті переживаємо протилежну тенденцію, коли держава все ще прагне інструменталізувати релігійне середовище для своїх цілей. Але, на мою думку, вищезгадана кількість «просто православних» чітко показує, що політизація церковного життя є досить шкідливою.
  3. Наприкінці я згадав кілька цитат зі Святого Письма, що можуть сприяти відчуженню віруючих від громадського життя та від суспільства в цілому. Це відчуження може статися саме з тими християнами, які всерйоз ставляться до своєї віри, але не отримали достатньої катехизації. Я бачу тут небезпеку, яка особливо стосується моєї Церкви. Ось чому я виступаю за культивоване та розвинене богослов’я, що здатне гармонійно пов’язати віру та розум.

У термінології блаженного Августина ми як християни маємо подвійну ідентичність приналежності до міста земного та міста небесного. Якщо нам вдасться успішно поєднати ці дві частини, то це було б найбільшим внеском Церков та їхніх богословів у благодатне процвітання суспільного життя.

P.S. Повна версія доповіді німецькою за посиланням – https://www.academic-initiative.org.ua/wp-content/uploads/2021/09/vortrag_zum_gedeihlichen_leben-1.pdf

Повна версія доповіді українською за посиланням – https://www.academic-initiative.org.ua/ wp-content/uploads/2021/09/vnesok_u_protsvitannya/